Κάρμα

Οταν ταυτίζουμε τον εαυτό μας με το φυσικό μας σώμα, δεν συνειδητοποιούμε ότι κάθε πράξη μας έχει μεγάλο αντίκτυπο επάνω μας, αφού  οι πράξεις μας εκτελούνται με απώτερα εγωιστικά κίνητρα, όπως απληστία, εγωισμό και κτητικότητα, και επομένως δεν είναι ωφέλιμες, γιατί προξενούν λύπη και επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα.

Σημασία λοιπόν έχει η συνειδητότητα με την  οποία εκτελούμε μια πράξη.

Αν σκεφτούμε όμως τον εαυτό μας σαν μια ψυχή, συνειδητοποιούμε ότι κάθε πράξη  μας  αφήνει ένα αποτύπωμα, μια καταγραφή που φέρουμε αιωνίως.

Ο νόμος του Κάρμα, δράση και αντίδραση, εφαρμόζεται στην πνευματική σφαίρα και είναι απόλυτος. Ορίζει ότι για κάθε δράση υπάρχει και μια ίση και αντίστροφη αντίδραση. Αύτό σημαίνει ότι εάν δώσουμε ευτυχία θα λάβουμε ευτυχία. Αν δώσουμε λύπη θα λάβουμε λύπη. Ο νόμος είναι απλός και αν τον κατανοήσουμε πλήρως, τότε μπορούμε να να συλλάβουμε και το νόημα των όσων συμβαίνουν στον κόσμο.

Ο νόμος του Κάρμα στον Χριστιανισμό είναι γνωστός με την φράση “ότι σπείρεις θα θερίσεις “, ακόμα και σαν ο “νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος”.

Οταν κατανοήσουμε το νόμο αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι και τα αποτελέσματα που βλέπουμε γύρω μας είναι απόρροια  μιας πράξης , δηλαδή υπάρχει μια αιτία. Έτσι το κάρμα (η πράξη) ε’ιναι η αιτία και ο καρπός ,του κάρμα είναι το αποτέλεσμα.

Γενικά όταν βλέπουμε τους καρπούς του κάρμα μας, έχουμε την τάση να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας. Αν ο καρπός του κάρμα είναι πικρός και όχι γλυκός, συνήθως κατηγορούμε τούς άλλους για τις δυστυχίες μας.

Αν  το αποτέλεσμα είναι λύπη, καταλαβαίνουμε  πλέον ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την αιτία της λύπης.

Οταν κατανοήσουμε το νόμο του κάρμα και συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πλήρως  υπεύθυνοι για την κατάστασή μας, την κατάσταση του νού μας και γενικότερα όλης μας της ζωής  θα αναπτύξουμε ανεκτικότητα, αποδοχή και αντοχή, ιδιότητες που μπορεί να μας έλειπαν πριν. Από την άλλη πλευρά όμως το κάρμα μας λέει και αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα αν κάνουμε αγνές και  ευεργετικές  πράξεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας θετικό μέλλον προς την κατεύθυνση της επιλογής μας.

Εχοντας λοιπόν κατανοήσει τη φιλοσοφία του κάρμα, όχι μόνο δεν ειμαστε δέσμιοι του πεπρωμένου μας, αλλά γινόμαστε δημιουργοί, κύριοι του πεπρωμένου μας. Μπορούμε μάλιστα να εμπνεύσουμε και τους άλλους να δημιουργήσουν ένα θετικό πεπρωμένο για τους εαυτούς τους  με  το παράδειγμα των καλών μας πράξεων.

Σπύρος Νάκος

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: